Dun residuo a un substrato: Unha aplicación nova da Economía Circular

Dun residuo a un substrato: Unha aplicación nova da Economía Circular

O termo Economía Circular leva anos ecoando no panorama internacional, fortemente vinculado á sustentabilidade e aos novos modelos de produción e consumo que van florecendo, da man da crecente concienciación da sociedade cara ao coidado do medio ambiente e o equilibrio na explotación dos recursos naturais.

De feito, non son poucos os organismos que predín que o futuro será circular, e que desde a irrupción do modelo lineal durante a Revolución Industrial, non se deu un cambio tan importante na forma de producir e consumir en toda a historia. Pasamos de fabricar, consumir e refugar, a fabricar, consumir e reciclar.

A Comisión Europea estima, así mesmo, que a aplicación da Economía Circular no conxunto da UE fomentará a creación de 700.000 postos de traballo e aumentará o PIB un 0,5% máis ata 2030. Apostando por esta liña de crecemento, Ence, unha compañía cuxo proceso de produción réxese polos principios desta, aposta a través do seu Plan Social de Pontevedra por apoiar iniciativas que representen este modelo de futuro, e á súa vez, fomenten o xurdimento de novos negocios baseados niso.

Un deses proxectos é o liderado por Miguel Ángel Rodríguez Martínez, enmarcado dentro da área de Emprendemento da III Edición do Plan Social. O obxectivo que persegue esta iniciativa é mostrar precisamente as aplicacións tan variadas que pode ter a Economía Circular. Así, o proxecto busca ensinar de maneira práctica como un “residuo” xerado pola nosa actividade cotiá, como os pousos de café, pode valorizarse, e acabar sendo alimento para o crecemento dalgunhas especies, como os cogomelos.

Para Miguel Ángel Rodríguez, creador e impulsor da iniciativa, esta “pretende visibilizar como un residuo pode acabar converténdose nun recurso ideal tanto na produción dun alimento saudable, como na xeración de substratos aptos para a súa utilización en hortos e xardíns”. Segundo este beneficiario do Plan Social, “o aproveitamento deste residuo implica unha redución tanto no volume dos RSU (Residuos Sólidos Urbanos) como nas emisións de CO2 xeradas na súa xestión”.

A axuda achegada polo Plan Social de Ence inclúe tamén a organización dun taller demostrativo dirixido a nenos e mozos co que se pretende xerar conciencia circular: empregando os pousos de café sobrantes de cafeterías e fogares, estes reutilízanse, actuando como substrato para cultivar cogomelos mediante un procedemento sinxelo e altamente eficaz.

Devandito substrato, unha vez esgotado, pode reutilizarse á súa vez en hortos e xardíns ou para actuar como vermicompostaxe. Para o seu impulsor, “con esta transformación directa da borra de café, prodúcese un alimento de calidade, moi saudable e de km 0, como é o cogomelo, incrementando aínda máis o seu valor engadido, ao xerar cultura micolóxica e promover o emprendemento”.

Para o Plan Social de Ence en Pontevedra, apoiar a posta en marcha de iniciativas como esta, supón unha mostra máis do compromiso da compañía coa Economía Circular, presente nos seus procesos e no seu modelo de negocio. Así mesmo, a contribución a proxectos locais que xeren emprego e traballen con materias primeas autóctonas e reciclables representa unha das súas máximas, en liña coa visión de Ence.

No Comments

Post A Comment

Chámanos

Atendemos as túas dúbidas sobre a Convocatoria 2023.

627 826 069

09:00h-14:00h y 16:00-18:00 (L-J)
8:00 a 15:00 h (V)